Jelenlegi hely

Témavázlat 01

Mechanikai és élőerős védelem kérdései a személy- és vagyonvédelemben

Témavezető: dr. habil. Berek Lajos

A kutatási téma leírása:
A magántulajdon megnövekedett aránya és annak fokozott veszélyeztetettsége jelentősen előtérbe helyezte a személy‐ és vagyonvédelmet. A személy‐ és vagyonvédelem mechanikai, élőerős védelemmel, valamint az elektronikai jelzőrendszerek alkalmazásával valósítható meg. A hatékony védelmet a három eszközrendszer optimális, komplex alkalmazása biztosítja. A személy‐ és vagyonvédelem speciális területein más‐ és más módszereket és eljárásokat, a körülmények és a sajátosságok figyelembevételével kell alkalmazni. Főbb területek a személyvédelem és a vagyonvédelem. A vagyonvédelmen belül meghatározó részek az objektumvédelem, a bankok és pénzintézetek védelme, szállodák és bevásárlóközpontok biztonsága, szállítmánybiztosítás, pénz‐ és értékszállítás stb.

Kutatási célok:

  1. A mechanikai védelem eszközeinek vizsgálata, fejlesztése.
  2. Az élőerő alkalmazásának elemzése, a kiválasztás, az őrzés és védelem új eljárásainak kidolgozása, a régiek tökéletesítése.
  3. Az élőerős védelem során alkalmazható eszközök vizsgálata.

 

Irodalom:

  • [1] Új vagyonvédelmi nagykönyv, Cedit kft, Bp., 2002. ISBN: 938180390
  • [2] Őrzés‐védelem, Pro‐Lex kkt, Bp.,1995.
  • [3] Frank György: Bevásárlóközpontok készenléti állapota és közveszéllyel (robbantással) való fenyegetése, SZVSZMK Budapesti Szervezete‐ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Kar, Bp., 2007. ISBN:9789630620550
  • [4] Biztonságvédelmi kézikönyv, Complex Kiadó, Bp.,2000.

 

Hazai és/vagy nemzetközi kapcsolatok a fenti témában:

  • Dr. Berek Tamás (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem)
  • Frank György (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem)
  • Dr. Bökönyi István (In‐kal Security)