Jelenlegi hely

Témavázlat 31

Név: Dr. Takácsné Prof. Dr. György Katalinegyetemi tanár                        
Tudományos fokozata (cím, a megszerzés éve): CSc, közgazdaságtudomány, 1995
Intézet:       OE, KGK, Szervezési és Vezetési Intézet
Email cím:              takacsnegyorgy [pont] katalinatkgk [pont] uni-obuda [pont] hu             

 
Vízbiztonság és fenntartható gazdaság kérdései (közgazdasági összefüggései)
Rövid tematikája: 
A víztudomány és a vízgazdálkodás fejlesztése kiemelt nemzetstratégiai kérdés, amit jelez, hogy a Magyar Tudományos Akadémia egyik kiemelt kutatási területe az elkövetkezendő időszakban.
A fenntartható gazdaság alapvető feladatai közé tartozik, hogy adott ökológiai és társadalmi feltételek mellett megtalálja és alkalmazza azokat a technológiákat, eljárásokat, amelyekkel egyidejűleg válik megvalósíthatóvá a környezet fenntartása és a gazdaságos termelés.
Ebben kiemelt szerepe van a biztonságos vízgazdálkodás és vízbiztonság kérdéseinek. A kutatási téma keretében mind makrogazdasági, mind vállalati (üzemgazdasági) szempontból vizsgálat tárgya az együttműködésen alapuló vízgazdálkodási fejlesztések megvalósíthatósága, új biztonságtechnikai megoldások keresésére a komplex biztonság megvalósíthatósága érdekében vízbiztonság szempontjából, továbbá a vízbiztonság agrárgazdasági kérdései között a mezőgazdasági vízfelhasználás, precíziós vízgazdálkodás és annak közgazdasági vizsgálata.
A kutatás során gazdasági hatások vizsgálatával, modellek felállításával, vállalati felmérések készítésével vizsgálni lehet a kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket – és szükségszerűségeket – a vízbiztonság szerepével kapcsolatban a fenntartható gazdaságban.   

A javaslattevőnek a témával kapcsolatos legfontosabb publikációi (3 db, az utolsó 5 évből):

  1. Takácsné György K. (2015): Agrárinnováció a gyakorlatban - avagy miért ilyen lassú a helyspecifikus növénytermelés terjedése? GAZDÁLKODÁS 59:(6) pp. 517-526.
  2. Takácsné György K. (2015): Mezőgazdasági innováció és a fenntartható fejlődés In: Nagy ZB (szerk.). LVII. Georgikon Napok. Keszthely, Magyarország, Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 2015. pp. 395-407.
  3. Takács-György K. (2012):Technological answers for environmental challenges in crop production. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 14:(6) pp. 267-271.