Jelenlegi hely

Témavázlat 70

Név: Dr. Takácsné Prof. Dr. György Katalin, egyetemi tanár                        
Tudományos fokozata (cím, a megszerzés éve): CSc, közgazdaságtudomány, 1995
Intézet: OE, KGK, Szervezési és Vezetési Intézet
Email cím: takacsnegyorgy [pont] katalinatkgk [pont] uni-obuda [pont] hu             

 
Élelmiszerbiztonság és fenntartható gazdálkodás közgazdasági összefüggései (innováció szerepe)
Rövid tematikája: 
Az élelmiszerlánc – „From farm to table” – egyik kulcskérdése a vállalatok együttműködése, a stratégiai- és változtatási menedzsmenthez kapcsolódó korszerű módszerek, eljárások alkalmazásának, fejlesztésének kérdése mind mikro-, mind makrogazdasági szempontból. A témakör magában foglalja a fenntartható gazdaság kérdései mellett az élelmiszerbiztonság vállalati kockázatainak feltárását a tervezés és vezetés új irányzatainak vizsgálatával. A kutatás tárgya az élelmiszeripari vállalatok innovációs készsége, a technológiai, szervezési és piaci innovációra való képessége, cél a gátló és támogató tényezők feltárása empirikus vizsgálatokkal. A kutatás érinti a szervezeti kultúra több aspektusát, mivel a sikeresség egyik eleme a humánerőforrás. A kutatás tárgya az ember-gép-technika környezet vizsgálata és az élelmiszerbiztonság szempontjából kritikus pontok és infrastruktúrák feltárására irányul.
A javaslattevőnek a témával kapcsolatos legfontosabb publikációi (3 db, az utolsó 5 évből):

  1. Benedek A., Takács I., Takács-György K. (2015): The Examination of the CSR Attitudes of the CEOs among Hungarian SMEs. Zarzadzanie Publiczne: Naukowe Institutu Spraw Publicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego 3: pp. 80-99.
  2. Takácsné György K. (2014): Kis- és középvállalati menedzsmentjellemzõk egy észak-magyarországi felmérés tükrében. KÖZGAZDÁSZ FÓRUM / ECONOMISTS FORUM 17:(116-117) pp. 150-166.
  3. Takács-György K, Toyserkani A M P(2014): Imitation vs. innovation in the SME sector. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists 16:(2) pp. 281-286.