Jelenlegi hely

Témavázlat 80

Biztonságtudatosság a vezeték nélküli világban
Security consciousness in the wireless world

TÉMAKIÍRÁS
kiíró: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola
témavezető: Keszthelyi András PhD., egyetemi docens
E‐mail cím: Keszthelyi [pont] Andrasatkgk [pont] uni-obuda [pont] hu
helyszín: Óbudai Egyetem Bánki D. Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK
A kutatási téma leírása:
A III. évezred küszöbén a számítógépes hálózatok elterjedése és szerepe általánossá, mindennapi életünket igen jelentős mértékben meghatározóvá vált. Nemcsak az ezen hálózatokban tárolt és kezelt adatok mennyisége növekszik napról napra, de az ezen adatoktól való függőségünk is. A vezeték nélküli eszközök, ide értve az okostelefonokat is, ezen folyamat meghatározó tényezői.
Az új technológia általánossá válása paradigmaváltást okoz, a korábbi, papír alapú, analóg stb. jelzőkkel illethető világban megszokott számos szabály és sajátosság nem érvényes a hálózatok új (virtuális) világában.
A biztonság, ezen belül is az adat-, IT-, információbiztonság sokáig a technikai problémák technikai eszközökkel történő megoldásáról szólt. Ez a szemléletmód idejétmúlttá vált, a biztonság tudománya pedig komplex határterületi tudománnyá válik, amelyben egyre nagyobb hangsúlyt kap az emberi tényező szerepe. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy nem elegendő az emberi tényező védelmét a munkahelyi formális szabályzatok szintjén szemlélni, hanem ennél többre van szüksége a társadalomnak: a biztonság kultúráját szükséges megteremteni, megerősíteni, hasonlóképpen a közlekedési kultúrához.
A jelen téma keretei között olyan kutatásokat kívánunk végezni, amelyek során általánosan használt vezeték nélküli eszközök felhasználóinak és/vagy üzemeltetőinek biztonságtudatosságát vizsgáljuk annak érdekében, hogy megalapozott javaslatokat lehessen tenni a biztonsági kultúra kialakítására, megerősítésére társadalmi szinten.
Konkrét kutatási részterületetek:

  1. Okostelefon felhasználók biztonságtudatosságának elemzése;
  2. WIFI hálózatok felhasználói és/vagy üzemeltetői biztonságtudatosságának vizsgálata.

Jelentkezési határidő: 2017.01.30.
felvehető hallgatók száma: 1 fő részterületenként.