Farkas Bertalan előadása az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karán

2019. 05. 31.-én az Óbudai Egyetem Népszínház utcai épülete adott helyet a Doktorandusz Találkozónak, amelyen Farkas Bertalan, az első, és egyelőre egyetlen magyar űrhajós adott sajátos történetekkel tűzdelt színvonalas előadást.

Az előadást a kar dékánja, Rajnai Zoltán vezette fel egy kis bevezetővel, majd köszönésképp ajándék átadásával és Nyikes Zoltán felkonferálásával átadták a szót is Farkas Bertalannak, majd később Szabó Józsefnek, aki részt vett az űrhajós kiképzésében.

Farkas Bertalan beszédét rögtön azzal a ténnyel kezdte, hogy az ő álommunkája egyáltalán nem az űrhajós szakma volt. Kiskorában futballista szeretett volna lenni, később vadászpilóta karrierét kezdte fejleszteni. Majd képek, és érdekes adatok segítségével mutatta be élete egy részét, egy videót bizonyítékként, hogy valóban járt az űrben, valamint azt is, hogy milyen egy két éves kiképzés a második Interkozmosz programban, amibe 1977-ben válogatták be, és ami felesége szívét nem igazán boldogította. Neki is azt mondta, amit magában gondolt minden egyes kiesési lehetőség után „A következőben úgyis kiesek”. Azonban ez nem így történt. A Csillagvárosba bejutott a legjobb négy, Buckó Imre, Elek László és Magyari Béla között. Majd Magyari Bélával, régi barátjával maradt a végére. Kettejük közül kellett választaniuk és végül őt választották Valerij Kubaszovval egyetemben, Magyari Béla és társa továbbra is fel volt készülve, hátha helyettesíteni kell.

Szabó József azt mondta, hogy lehetséges az ő keze is benne volt abban, hogy miért Farkas Bertalant választották. Ugyanis az orvosok tanácstalanok voltak, egyikük odament hozzá megkérdezni mit gondol. Ő azt válaszolta „Ahányszor én voltam Csillagvárosban, minden alkalommal a Berci beszélt. Farkas Berci egy jó kiállású, jó dumás srác. Beszélgettem Bélával és úgy érzem egy kicsit gátlásos a beszédben.” Mindenki tudta, hogy az első magyar űrhajósnak rengeteg helyre kell járnia, és nyitott, beszédes személyiséggel kell rendelkeznie, így egyre több ok volt arra, miért Farkas Bertalan legyen Magyarország űrhajósa.

A hallgatók érdeklődve, kérdéseket feltéve hallgatták az előadást, még egypár kisgyereket is sikerült érdekeltté tenni az űrhajós pálya iránt. Az előadás befejeztével Farkas Bertalan és Szabó József is örömmel osztotta az autógrammokat és állt be a fényképekhez.

Tóth Viktória


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük