Oroszország: Valódi alternatíva Afrikában? – Prof. Besenyő János beszélgetett az CNBC Africa munkatársaival

A hidegháború által meghatározott bipoláris nemzetközi rendszerben Oroszország arra törekedett, hogy megtalálja a módját annak, hogyan képes ellensúlyozni riválisait, elsősorban az Egyesült Államok befolyását. Az afrikai országok kiszolgáltatottsága remek terepet szolgáltatott arra, hogy az európai hatalmak által dominált kontinensen megkérdőjelezze a „Nyugat” globális befolyását, ezért 1947-től diplomáciai kapcsolatokat kezdett kiépíteni afrikai partnereivel. Az 1990-es években, a Szovjetunió felbomlását követő izoláció egyik következményeként, a bilaterális kapcsolatok megszakadtak, azonban Putyin 1999-es hatalomra kerülésével azok ismét virágzásnak indultak.

Míg az USA végső célja Afrikában, hogy a maga javára billentse a regionális erőegyensúlyt és hozzáférjen a kontinens erőforrásaihoz, addig Moszkva most az erőforrások feletti ellenőrzés megszerzésével, valamint katonai támogatással és hírszerzéssel ismét ellensúlyozni igyekszik Washington befolyását.

Számos afrikai ország számára Oroszország stratégiai alternatívát jelenthet a politikai és gazdasági nagyhatalmakkal, valamint a korábbi gyarmattartó államok befolyásával szemben – mondta Prof. Besenyő János, az Afrika Kutatóintézet vezetője.

A teljes cikk a CNBC Africa oldalán elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.cnbcafrica.com/2019/with-russia-expanding-its-interests-in-africa-can-it-serve-as-an-alternative-to-the-us-and-china/