Az Afrika Kutatóintézet stratégiai partnereként a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei is részt vettek az elmúlt hetekben Csádban lezajlott orvosi és humanitárius misszióban

A kormány a Hungary Helps program részeként humanitárius és fejlesztési központot nyit Csád fővárosában. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, az Óbudai Egyetemen zajló Humanitárius Műveleti Menedzser angol nyelvű képzés oktatója beszélt az M1 műsorában, amely megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://hirado.hu/kulfold/video/2023/10/22/a-kormany-a-hungary-helps-program-reszekent-humanitarius-es-fejlesztesi-kozpontot-nyit-csad-fovarosaban

Csád Afrika éhségövnek is nevezett térségében, azaz a Száhel-övezetben helyezkedik el és jelenleg talán a régió egyik legmeghatározóbb állama.  A szomszédos országokban – a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Líbiában – hosszú évek óta dúló konfliktusok, polgárháborúk, valamint a Boko Haram terrorszervezet jelenléte és aktivitása Kamerunban, Nigerben és Nigériában rányomta bélyegét az ottaniak életére. A térségben zajló harcok elől sokan a ma még stabilnak mondható Csádba menekültek, amely további terhet ró az országra. A magyar kormány döntése alapján a segítségnyújtás érdekében – a Hungary Helps Program részeként – humanitárius és fejlesztési központ nyílik Csád fővárosában, N’Djamenában.

A segítségnyújtás többek között az egészségügyi felmérés és feladatvégrehajtás, valamint a humanitárius szakemberképzés területén folyt. Utóbbit az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán oktatott angol nyelvű, egyéves posztgraduális képzés keretében hajtották végre a szakemberek, köztük az Afrika Kutatóintézet munkatársai. Az oktatási misszióban résztvevők a képzésen túl konzultációs céllal menekülttáborokat látogattak, de segítséget nyújtottak az orvosi ellátás során is.

Köszönjük a munkatársaink, kollégáink és az önkéntesek munkáját!

A Baptista Szeretetszolgálat honlapján olvasható a szervezet beszámolója:

https://www.baptistasegely.hu/hirek/kulfold/szakemberkepzes-es-egeszsegugyi-segitsegnyujtas-csadban

A hír továbbá Fejér Vármegye hivatalos oldalán is olvasható:

https://www.feol.hu/helyi-eletstilus/2023/10/fejlesztesi-es-humanitarius-kozpont-csadban