Könyvtárat és előadótermet adtak át az Afrika Kutatóintézetben

A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon található Afrika Kutatóintézet falain belül két új intézményi részleg kezdi meg működését: egy afrikanisztikai könyvtár és egy előadóterem. A Dr. Füssi Nagy Gézáról – a XX. század egyik legkiemelkedőbb afrikanista, nyelvész és műfordítóról – elnevezett könyvtárat, valamint a Prof. Toyin Falola – nigériai történész és az afrikai tanulmányok professzora – nevét viselő előadótermet Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a kar dékánja adta át.

Az Afrika Kutatóintézet vezetője, Prof. Dr. Besenyő János, valamint a névadó gyermekei, Füssi Nagy Szabolcs és Füssi Nagy Anna Orsolya is köszöntötte a megjelenteket. Bemutatták az Afrika Kutatóintézet tevékenységét, a Könyvtárat és létrejöttének körülményeit, valamint végül, de nem utolsósorban a névadó életútját és munkásságát. Az átadó ünnepségen több hazai oktatási és kulturális intézmény, valamint az afrikai kontinenssel foglalkozó szervezetek, a tiszteletbeli konzuli testület tagjai, kutatók vettek részt, valamint megjelent Őexcellenciája Abdelhafid Alahoum, algériai nagykövet, Őexcellenciája Abdelkarim Hermi, tunéziai nagykövet, Salma Ait Belhadj első titkár, a marokkói nagykövetségről, valamint Ernesto Pedro Ganga ügyvivő, az angolai nagykövetségről.

A könyvtárban mintegy 6000 Afrikával kapcsolatos könyv és folyóirat található. A kutatóintézet munkatársainak köszönhetően pedig ez a szám folyamatosan növekszik. A bibliotékát nemcsak az Óbudai Egyetem, hanem más felsőoktatási intézmények oktatói és hallgatói is térítésmentesen használhatják. Emellett az új előadóteremben egyidejűleg 70 hallgató vehet részt képzéseken és itt zajlik a kar és a Kutatóintézet által működtetett Human Response Manager (HRP) angol nyelvű posztgraduális képzés is. A könyvtár és kutatóterem, valamint a modern oktatási eszközökkel felszerelt előadóterem jelentősen segíti nem csak az Afrika Kutatóintézet, de a Bánki Kar munkáját is.

*A Kutatóintézetet kutatási területét tekintve a rendkívül sokrétű, interdiszciplináris megközelítés jellemzi, ahol kiemelt szerepet kapnak sok más mellett a biztonságtudomány, a hadtudomány, a történettudományok, a nemzetközi és fejlődés-tanulmányok vagy éppen a politikatudomány és a regionális tanulmányok. A szerteágazó kutatási témák mellett négy állandó kutatócsoport tevékenykedik: a Konfliktusok és a terrorizmus, a Globális Dél, a Migráció és a Fenntartható Afrika kérdéseit vizsgálva.

Az eredeti poszt az egyetem honlapján elérhető az alábbi linkre kattintva:

https://uni-obuda.hu/2023/10/30/konyvtarat-es-eloadotermet-adtak-at-az-afrika-kutatointezetben/