Kutatók Éjszakája: Az Intézet munkatársai az illegális migráció és az adatkolonializmus témakörét járták körbe

2023. szeptember 29-én ismét megrendezésre került a Kutatók Éjszakája, ahol a résztvevők szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül ismerhették meg a tudományos kutatás számos új eredményét. A rendezvény 146 szervező közreműködésével országszerte 200 helyszínen közel 2500 programot ölelt fel. Ennek keretében Intézetünk munkatársai is előadásokat tartottak:

  • Prof. Dr. Besenyő János, az Intézet vezetőjeként az „ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ EURÓPÁBA A FÖLDKÖZI-TENGER NYUGATI RÉSZÉN” című előadásában az illegális migráció kérdését járta körbe a Földközi-tenger nyugati részén, kiemelten Spanyolországra vonakozóan.
  • Schneider Richárd doktorandusz hallgatónk pedig „ADATKOLONIALIZMUS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KORÁBAN” című előadásának keretében egyrészt arról beszélt, hogy a digitális átalakulás, valamint a mesterséges intelligencia (MI) által működtetett eszközök fejlesztése mára a nemzetközi erőviszonyok és hatalmi vetélkedés meghatározó pontjaivá váltak, másrészt az előadás – a klasszikus gyarmatosítást idéző – jelenséget, annak rendszerszintű bemutatását követően Afrika, valamint a Kínai Népköztársaság „Egy övezet, egy út” külpolitikai stratégiájának kontextusából származó gyakorlati példákon keresztül szemléltette.

Ezúton is gratulálunk az előadóknak a sikeres prezentációkhoz!